Részvétel az 5. Sörgazdasági Konferencián

Egyetemünk oktatója, Dr. Fogarasi József egyetemi docens, nemzetközi tudományos konferencián vett részt Koppenhágában 2017. június 12-15 között

Dr. Fogarasi József egyetemi docens, a Partiumi Keresztény Egyetem Gazdaságtudományi Tanszékének vezetője részt vett Koppenhágában Calsberg Akadémia és a Koppenhága Üzleti Főiskola (Copenhagen Business School), valamint a Sörgazdasági Társaság (Beeronomics Society, http://beeronomics2017.org/) által szervezett nemzetközi konferencián, ahol a kézműves sörgyártók belépési és kilépési döntéseinek hatását vizsgálták a termelékenységre.

Az  célja tudományos igényességgel bemutatni a söripar aktuális fejlődési irányait, új kutatási irányok azonosítása. A konferencián 2 plenáris előadás, 5 párhuzamos szakosztályban 29 előadás, egy könyv bemutató és egy PhD worshop, valamint üzemlátogatás volt (http://beeronomics2017.org/conference-program/). A konferencia 64 regisztrált részvevője az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Mexikó, Dánia, Németország, Egyesült Királyság, Norvégia, Belgium, Olaszország, Franciaország, Ausztria, Magyarország, Lengyelország, Cheország, Szlovákia, Horvátország, Románia és Japán valamelyik egyeteméről vagy kutató intézetéből érkezett.

A nyitó plenáris előadást Majken Schultz, a Copenhagen Business School professzora tartotta Az ágazat történelmi tapasztalatainak felhasználása a sörgyártásban – folyamatos égés/pörgés címmel, a Calsberg Csoport folyamatos megújulási kényszeréről és hagyományairól. A megnyitó előadást Flemming Besenbacher professzor és Carlsberg Group & Carlsberg Foundation elnöke tartotta, melyben bemutatta a Calsberg Csoport (https://carlsberggroup.com ) fejlődésének mérföldkövet és a Calsberg Alapítvány (http://www.carlsbergfondet.dk/en) innovációban és kutatás-fejlesztésben betöltött szerepét. A 10 szakosztályban bemutatott előadások a következő témák köré voltak csoportosítva: sörtermelés és disztribúció, intézmény és sörfogyasztás, különböző sörök fogyasztói választása, sörtermelés és környezet, piaci stratégia a sörgyártásban, teljesítmény és finanszírozás a kézműves sörök gyártásában, kézműves sörök egészségre gyakorolt hatása és társadalmi kereslete, sörfogyasztás szabályozása, kézműves sör-gyártás fejlődése, fogyasztók márkahűsége. A záró plenáris előadáson a Newcastle Business School professzora, Ignazio Cabras irányításával új kutatási irányokról a söriparban beszélgetett Johan Swinnen (KU Leuven), Jens Gammelgaard (Copenhagen Business School) és Paul T. Scott (New York University, Stern School of Business). Utóbbi az ágazat ökonometriai elemzésének kihívásaira hívta fel a figyelmet, amikor a konferencia keretében megtartott előadásunkra hivatkozott pozitív példaként. Az ökonometria kihívások mellett kiemelték az adatok, adatbázisok elérhetőségének nehézségeit, illetve új kutatási irányként a kézműves sörgyártás kutatásának lehetőségeit emelték ki közgazdasági, üzleti, multidiszciplináris megközelítésben. A PhD workshopon azon dolgoztak, hogy témában kutató doktorandusz hallgatókat segítsék ötletekkel, módszertani megoldásokkal, publikációs javaslatokkal előre haladni. Ezen a workshopon csupán két Egyesült Államok és egy Ausztráliában doktori tanulmányokat folytató hallgató vett részt, egyetlen európai doktorandusz résztvevő sem csatlakozott. A konferencia utolsó napján két kisebb sörgyár tevékenységével ismerkedhettünk meg Koppenhágában. Először a Nørrebro Bryghus-t (http://www.noerrebrobryghus.dk/en ) látogattuk meg, majd ezt követően a Mikkeller két létesítményén (http://mikkeller.dk/) nyílt alkalmunk üzleti modelljük működésének megismerésére és változatos kézműves söreik kóstolására.

A konferencia részvétel egyik jelentős hozadéka, hogy betekintést nyertünk a sörgyártással kapcsolatos nemzetközi kutatások piacán folyó munkákról, bekapcsolódtunk ebbe a hálózatba, ami hozzájárulhat új együttműködések jövőbeli kialakulásához és szakami tevékenységünk jobb nemzetközi elismeréséhez. Betekintést nyertünk a sörtermelés és sörfogyasztás globális, regionális és országos tendenciáinak elemzésébe. A leggyorsabban növekvő sörpiaci régiók Ázsiában és Észak Amerikában találhatók, a kommersz sörök stagnálása, egyes helyeken visszaszorulása figyelhető meg, míg a kézműves sörök térnyerése egyre láthatóbb, habár arányait tekintve még mindig elhanyagolható, de a fogyasztói szokások lassú átalakulása figyelhető meg a kézműves sörök irányába (a nagy sörgyárak is elkezdtek kézműves söröket gyártani). A kézműves sörök iránti kereslet növekedése az Egyesült Államokból elindult folyamat, innen vettek ötleteket és alapítottak hasonló vállalkozásokat Európában, de természetesen emellett a meglátogatott vállalkozások a német tisztasági előírásokra és belga sörgyártás hagyományaira (tudásra) esküsznek, ezek jelentik a vállalkozásuk sikereinek alapját. A Mikkellernél a vállalt adminisztratív igazgatója (CAO) tartott sörkostólással egybekötött előadást vállalkozásukról (ezen kívül még egy fontos vezetője van a vállalatnak, Mikkeller fő tulajdonos és CEO). Elhangzott, hogy nem hagyományos sörgyár, mivel Európában bérgyártásban (gipsy brewering) termelnek, Dániában nincs gyártó kapacitásuk, 4 gyártó egységük van világszerte. Dániát és egész Európát belgiumi sörgyárukból látják el, ezen kívül két gyártó helyük van az Egyesült Állalmokban és egy Ázsiában, amivel a kínai piacot látják el (ez utóbbiból származik a legnagyobb árbevételük és nyereségük). Itt az előadó hangsúlyozta, hogy csak azzal foglalkoznak, amivel olyan teljesítményt tudnak elérni, amivel a világ élvonalában is megállják a helyüket. Kiemelte, hogy logisztikai képességeikkel és világszínvonalú gyártási technológiájukkal tudják biztosítani folyamatos fejlődésüket. Például a világon elsőként állítottak elő olyan alkoholmentes sört, amiben nem kivonják az alkoholt a sörből, hanem olyan élesztőket használnak, melyekkel egyből alkoholmentes sört állítanak elő (erre egyik német kolléga közbeszólt, hogy ő ismert egy-két ilyen élesztővel dolgozó német sörgyárat, amire a CAO azzal reagált, hogy valószínű őket másolták). Ennek a sörgyárnak több mint 1000 sörmárkája van a termék portfoliójában, és a termelési technológia minden egyes lépésében nagyon szigorúan odafigyelnek a minőségre.

1 Img Beeronomics20172 Img Beeronomics20173 Img beeronomics20174 Img beeronomics20175 Img beeronomices20176 Img Beeronomics20177 Img Beeronomics20178 Img Beeronomics2017

forrás: gtk.partium.ro