Megjelent a PUNTE Erasmus+ projekt két, angol és magyar nyelvű szakmódszertani tanulmánykötete

A 2020-1-HU01-KA203-078810-es számú Erasmus+ projekt, a PUNTE (Poly-UNiverse in Teacher Training Education) keretében elkészült egy angol és egy magyar nyelvű szakmódszertani kézikönyv.

A projekt célja egy új, vizuális matematikai oktatási módszertan kifejlesztése, amelyek elsősorban egy új oktatási eszközhöz, a Poly-Univerzumhoz kapcsolódnak. Ez a két kötet bemutatja a Poly-Univerzum eszközcsalád bevezetésének és alkalmazásának lehetőségeit a tanító- és tanárképzésben, úgy angol, mint magyar nyelven.

A kiadvány a nyolc partner közös szerkesztésében jött létre, letölthető és elérhető innen:

az angol nyelvű kötet: https://www.punte.eu/punte-study/

a magyar nyelvű kötet:  

http://www.punte.eu/wp-content/uploads/PUNTE_Tanulmany_KIADOI_kesz.pdf 

A PUNTE célja új innovatív pedagógiai módszerek kifejlesztése, tesztelése és terjesztése, a transzverzális képességek fejlesztését szolgáló új oktatási keretrendszer kiépítése és egyfajta vizuális paradigmaváltás ösztönzése a tanárkép- és tanítóképzésben. A projekt  alapeszköze egy nemrégiben kifejlesztett Poly-Univerzum nevű játékcsalád, amit mint technikai és módszertani eszközt az elmúlt 10 évben tanárok és diákok ezrei tesztelték különböző korcsoportokban (6-18 éves korig), több száz intézményben és rendezvényen (iskolák, matematikai fesztiválok, múzeumok) Európa-szerte.

A PUNTE projekt további célja, hogy összegyűjtse a Poly-Univerzum különböző területeken történő alkalmazásának legjobb gyakorlatait és bevezesse ezeket a felsőoktatásba, a tanárképzésbe és tanítóképzésbe, ezzel ösztönözve a módszertani paradigmaváltást. Cél továbbá a sajátos nevelési igényű diákok és a különböző társadalmi háttérrel rendelkező tanulók fejlesztése a játékok segítségével.

Bár a Poly-Univerzum legkézenfekvőbb alkalmazási területe a matematika oktatás, mindenképpen interdiszciplináris megközelítést követ – olyan pedagógiai szempontok megtalálására és fejlesztésére törekszik, amelyek révén ez az eszköz számos más területen is alkalmazható: fizika, földrajz, informatika, gazdaságtan oktatásában, de a művészetekben és az irodalomoktatásban is.

A három éves projekt 2020. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. között valósul meg. Partnerek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (Eger), a Poly-Universe Kft. (Szokolya), a Partiumi Keresztény Egyetem, a Selye János Egyetem (Révkomárom), a Szabadkai Műszaki Főiskola, a finnországi Experience Workshop, a portugál Universidade da Coimbra, és a Johannes Kepler University, Linz (Ausztria). A projektet koordináló intézmény, az egri Eszterházy Károly Tudományegyetem és a hat további egyetem, köztük a Partiumi Keresztény Egyetem, a pedagógusképzés teljes spektrumát lefedik. 

puntekotetpunte magyarEn V Funded by the Eu Pantone