Miért menő a logisztika és hogyan tűnhetsz ki a tömegből?

Bíró Norbert, a székesfehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft. termelés és logisztikai vezetője, a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetői Klubjának (NLV Klub) alapító tagja előadást tartott a Partiumi Keresztény Egyetemen

Hosszas tervezést követően 2023. október 11-én Nagyváradra utazott Bíró Norbert, a székesfehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft. termelés és logisztikai vezetője, a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetői Klubjának (NLV Klub) alapító tagja, ahol négy előadást is tartott. A klub létszáma eléri a 300 főt, ami gazdag kapcsolati tőkét biztosít a tagok számára, hozzájárulva ezáltal egymás munkájának segítéséhez, támogatásához. A klub célul tűzte ki a fiatalok felkarolását, hosszú távú szakmai kapcsolatok, sőt barátságok kialakítását.

Az előadó életében fontos szerepet játszanak a véletlenek és a ,,jókor lenni jó helyen” jelige. Elmondása szerint, amikor az első pár alkalommal hallotta a logisztika kifejezést, nem is tudta mit jelent, majd egy szerencsés véletlen által, amikor egy vállalat kontrolling pozíciójára jelentkezett, amihez akkoriban még nem volt elegendő szaktudása, felajánlottak neki egy logisztikai felelős pozíciót, ami elindította sikeres pályafutását.

Előadássorozatát a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban kezdte, ahol Jakab Ferenc tanár, volt hallgatónk segítségével megismertette szakterületét a középiskolásokkal, lehetőséget mutatva számukra egy kimagasló jövőbeli pálya lehetőségre. Ezt követően a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) dr. habil. Maior Enikő rektorhelyettes asszony fogadta vendégünket, ahol az egyetem oktatói, diákjai és vendégei előtt tartotta meg Miért menő a logisztika és hogyan tűnhetsz ki a tömegből? című előadását. Ebben a szakma szépségeire és nehézségeire hívta fel a közönség figyelmét, számos személyes tapasztalatát megosztva, olyan kihívásokat is megemlítve, amikből kiderült mennyire eseményekkel teli, változatos szakmában dolgozik. Előadását néhány jó tanáccsal zárta és külön kiemelte a Dr. Flórián Gyula egyetemi docens által mentorált logisztikai versenyen részt vett csapat, a Fekete sasok eredményeit.

Az előadó a továbbiakban egy workshop keretében mutatta be az ő ötletén alapuló társasjátékot, amelyet az NLV Klub néhány tagjával közösen fejlesztették ki, játékos betekintést nyújtva a logisztika világába, hogy a fiatalokkal is megismertessék és megszerettessék ezt a szakterületet. Bár a játék megalkotása nem volt egyszerű, sok újragondolást és türelmet igényelt, a végeredmény meghozta a várva várt sikert. A “PROFI-T-ABILITY” névre keresztelt társasjátékot próbálhatták ki a workshopon az említett líceum és a PKE diákjai 5 fős csoportokban. A játék lényege, hogy  a diákok a különböző árutípusok tárolásának előnyeit más-más raktárakban szimulálják, eltérő szempontokat, kedvezményeket figyelembe véve, úgy, hogy a legtöbb profitot tudják termelni a vállalat számára. 

Két fordulóban zajlott a játék, két vállalati évet szimbolizálva. Az első kör összegzését követően Norbert azt kérdezte a csapatoktól, hogy ,,Vajon meg tudjátok-e növelni a következő vállalati év összegét, és ha igen, akkor hány százalékkal?” A csapatok többsége 5%-ot, a merészebbek 10%-ot vállaltak be. A második vállalati évben fontos kérdés volt, hogy a résztvevők megtartják-e az előző vállalati év stratégiáját azt optimalizálva, vagy egy új stratégiát dolgoznak ki. Ezen kérdések megválaszolása a csapatoktól függött, akik különböző stratégiát vetettek be ebben az új körben. Voltak olyan csapatok, melyeknél az első vállalati év stratégiája vált be a legjobban, más csapatoknál pedig stratégiaváltás volt szükséges a nyereségmaximalizálás érdekében. Végül a csapatok felülmúlták magukat, és az ekkorra kialakuló erősebb csapatmunka segítségével az első vállalati évhez képest átlagosan 15%-ot javítottak teljesítményükön.

Bíró Norbert később a nagyváradi RMKT meghívásának is eleget tett, izgalmas előadása után a közös együttműködés terveiről beszéltek.

A partiumi diákok legközelebb a logisztikai csapatbajnokságon találkozhatnak Bíró Norberttel, ahol összemérhetik képességeiket és tudásukat a Kárpát-medencei egyetemistákkal. Nagy reményeket fűznek a versenyhez, amelyen a Partiumi Keresztény Egyetem csapata szép eredményeket ért el két éven át döntősként a legjobb határon túli csapatként, öt kiváló magyarországi csapattal szemben. 

Reméljük, hogy Isten kegyelmével a következő versenyen hallgatóink szintén ilyen szép eredményeket fognak elérni.

Balla János, Csomós Csilla, Misik Dóra, Nagy Tamás, Turóczy Szabolcs

 

log log 3log 5314log 5346log 5365